Kokemuksia

Hirsinen koulurakennus lämpiää ilma-vesilämpöpumpuilla

LVI-asentaja Kimmo Jalava asentaa koulun ja päiväkodin yhteisessä teknisessä tilassa putkien kiinnikkeitä.

Märynummelle noussut liki 1500 neliön kokonaisuus valmistuu toukokuussa 2021. Uusi koulu ja päiväkoti ovat Salossa poikkeuksellisia, sillä ne on rakennettu sisäilman kannalta terveellisestä hirrestä. Kolmionmallinen rakennus lämpiää sähköllä ja ilma-vesilämpöpumpuilla. Pohjavesialueen takia maalämpö ei ollut edes vaihtoehto lämmitystavaksi.

Energiatalo Järvi Oy:n LVI-asentaja Kimmo Jalava työskentelee teknisessä tilassa. Hän tekee esivalmistelut ”työmaasähköillä” siihen pisteeseen, että rakennukseen saadaan omat sähköt ja vedet. Varaajat koeponnistetaan paineella, vasta sitten laitteistot täytetään vedellä.

– Kovilla pakkasilla sähköinen lisälämmitysvastus otetaan avuksi, muuten käytössä olevat ilma-vesilämpöpumput pitävät koko rakennuksen lämpimänä, Jalava kertoo.

Energiatalo Järvi Oy:n myyjä Rauno Anttila toteaa, että uudisrakennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa mukana oleminen tuo urakkaan oman kiinnostavan lisänsä. Työmaat vaihtelevat tavallisesti omakotitaloista asunto-osakeyhtiöihin, teollisuuskiinteistöihin ja julkisiin rakennuksiin. Ammattitaitoisen henkilöstön ansiosta työskentely ei muutu isossakaan kohteessa haasteelliseksi.

– Putkea ja sähköä, niistähän tässä on aina kyse. Uudisrakentaminen on kuitenkin erilaista kuin uuden lämmitysjärjestelmän vaihtaminen vanhan tilalle. Myös koulumaailmaan oli pienen tauon jälkeen mukava päästä, Anttila iloitsee.

Märynummen koulu, Salo

 

Edellinen artikkeli
Viihtyisää ja toimivaa lämpöä ympäri vuoden
Seuraava artikkeli
Öljystä ekologiseen ilmavesilämpöpumppuun

Autamme valitsemaan kiinteistöllesi sopivimman lämmitysjärjestelmän

Tilaa veloituksetta asiantuntija arvioimaan, mikä lämmitysjärjestelmä sopisi parhaiten kotiisi tai kiinteistöösi ja miten remontti toteutettaisiin.