Kokemuksia

Ilmavesilämpö, Salo Salonkatu

Ilmavesilämpö, Salo Salonkatu

Vuonna 1968 valmistuneessa pienkerrostalossa asukkaat alkoivat pohtia lämmityskustannuksissa säästämistä ja vaihtoehtoja lämmitysjärjestelmän muuttamisesta.

Asukkaat päätyivät ilma-vesilämpöpumppujärjestelmään.

Talossa oli ennen öljylämmitys ja vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Öljykattila ja poltin on uusittu vuonna 2002, jotka jäivät edelleen vara-/lisälämmitysjärjesteämäksi.

”Pyysimme asiantuntijalta laskelmia ja suositusta uudeksi lämmitys-
järjestelmäksi. Energiatalo Järveltä tuli ehdotus hyvin perustein.”
– Raimo Rantanen, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja

Ilma-vesilämpöpumppujärjestelmä on perustamiskustannuksiltaan maalämpöjärjestelmää edullisempi ja pienkerrostaloa voi hyvin verrata esimerkiksi rivitaloon, johon kyseisiä järjestelmiä on aiemmin asennettu.

Kohteeseen asennettu 20kW:n Nibe F2300 -lämpöpumppu on suunniteltu tuottamaan lämpöä ja lämmintä käyttövettä suurissakin kiinteistöissä. Rivitalot ovat tyypillisesti järjestelmälle sopivia, mutta nyt kohteena oli salolainen pienkerrostalo. Järjestelmään asennettiin ulkoyksikön lisäksi 500 litran käyttövesivaraaja ja siihen 300 litran puskurivaraaja, joten lämmin vesi riittää hyvin käyttövedeksi sekä vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään.

Talossa on kuusi asuntoa ja öljyn vuosikulutus oli 7 000 litraa. Euron litrahinnalla laskettuna siis 7 000 euroa. Uuden lämmitysjärjestelmän vuosikulutukseksi laskettiin noin 23 000 kWh eli noin 2 800 euroa, joten säästöosuus on melkoinen, yli 60 prosenttia, Rantanen toteaa. Hän on tyytyväinen ilma-vesilämpöpumpun laitteistoon, joka sopi vanhaan tilavaan pannuhuoneeseen mainiosti. Puskurivaraaja, painesäiliö ja lämminvesivaraaja ovat siististi vierekkäin.

Hiljainen ulkoyksikkö on sijoitettu talon nurkalle pannuhuoneen kohdalle, joten asennusmatka oli lyhyt. Ohjainyksikkö kytkee lämpöpumpun lämminvesivaraajaan ja sähkölisälämpöön. Näin järjestelmää on helppo valvoa ja tarvittaessa säätää.

Nyt vuoden käytössä ollut järjestelmä on kuluttanut sähköä noin 18 500 kWh ja öljyä 390 litraa.

Kiinteistö
  • Tyyppi: pienkerrostalo
  • Koko: kuusi asuntoa
  • Rakennusvuosi: 1968
Ennen
  • Lämmitysmuoto: öljy
  • Energiankulutus: 7 000 l / vuosi
Nykyään
  • Lämmitysmuoto: ilmavesi (rinnalla öljykattila vara-/lisäjärjestelmänä)
  • Energiankulutus: n. 18 500 kWh / vuosi (öljy 390l)
  • Asennettu laitteisto: Nibe F2300 -lämpöpumppu, käyttövesi- ja puskurivaraaja
Edellinen artikkeli
Poistoilmalämpö, Salo Mököistenkatu
Seuraava artikkeli
Ilmalämpöpumpun suojakotelot – Salo, Helsingintie

Autamme valitsemaan kiinteistöllesi sopivimman lämmitysjärjestelmän

Tilaa veloituksetta asiantuntija arvioimaan, mikä lämmitysjärjestelmä sopisi parhaiten kotiisi tai kiinteistöösi ja miten remontti toteutettaisiin.